Základní škola Zlín, Štefánikova 2514, příspěvková organizace |
Školní jídelna Hradská 5189, 760 01 Zlín |
www.zdravaskolnijidelna.cz |
Akce k projektu Zdravá školní jídelna |
2015/2016 |
září 2015 |
Co zdravého jme našli v jídelníčku na říjen 2015 |
říjen 2015 |
16. říjen - Světový den výživy |
Školní jídelna si ke Světovému dni výživy připravila malý vstup do školního rozhlasu na obou základních školách. Zapojili se také žáci 3. tříd, kteří s pomocí vyučujících vytvořili krásné výkresy, na nichž vylepili zdravá jídla z našeho jídelníčku v měsíci říjnu a poskládali výživovou pyramidu. |
21. říjen - Den jablek |
Ke dni jablek připravily kuchařky školní jídelny dětem polévku z vaječné jíšky s kukuřicí, kuře ala husa, červené zelí s jablky, houskový knedlík, broskvový ledový čaj, jablko. Strávníci si mohli k obědu vybrat ze čtyř odrůd jablek - Golden delicius, Gala, Šampion, Šampion Reno. A aby rozpoznali, na kterém jablku si právě pochutnávají, byla na výdejním pultu připravena malá prezentace těchto odrůd jablek - fotogalerie. |
listopad 2015 |
Vaříme společně se školní jídelnou - fotogalerie |
Ve čtvrtek 19.11.2015 vařila naše školní jídelna neapolské špagety. Žáci 7. tříd byli vyzváni, aby vyzkoušeli stejný recept v pracovní výchově – přípravě pokrmů. Nejdříve se musely nakoupit všechny potřebné suroviny, a pak jsme se již dali do práce. Někteří krájeli, jiní vařili a výsledek byl opravdu lahodný. Všem skupinám se jídlo zdařilo, a protože do něj vložili svoji práci, špagety si chválili a nenechali žádné zbytky. Jen nádobí se nám nechtělo umývat, v tom zvítězila školní jídelna s profesionální myčkou. Průběh vaření jsme si nafotili. |
prosinec 2015 |
Víme jak správně sladit? - fotogalerie |
Vyhodnocení ankety |
Žáci šestých, sedmých a devátých tříd ochutnali v prosinci sladký nápoj v několika koncentracích a porovnali sladkost nápoje, který nejčastěji pijí sami a sladkost, která je doporučena. |
Cukr v dětském jídelníčku Kolik kostek cukru obsahují některé potraviny |
leden 2016 |
Mangovo-banánové smoothie |
únor 2016 |
Jak správně solit? |
Ve čtvrtek 25.2.2016 byl oběd v naší jídelně uvařen s množstvím soli doporučeným Státním zdravotním ústavem. Tomu předcházela rozhlasová relace o důležitosti soli pro lidský organismus a také o tom, co způsobuje její nadbytečný příjem. Aktivně se zapojili žáci 2. ročníku. Výsledky jejich práce byly zveřejněny na nástěnce ve vestibulu školy. |
Relace o soli Fotogalerie prací žáků 2. ročníku |
Letáky Státního zdravotního ústavu - Přesolené menu Se solí opatrně Doporučené množství soli |
březen 2016 |
Světový den vody 22.3.2016 |