Základní škola Zlín, Štefánikova 2514, příspěvková organizace

Školní jídelna Hradská 5189, 760 01 Zlín
 
 
www.zdravaskolnijidelna.cz
 
Akce k projektu Zdravá školní jídelna
2015/2016
 
září 2015
Co zdravého jme našli v jídelníčku na říjen 2015
 
říjen 2015
16. říjen - Světový den výživy

Školní jídelna si ke Světovému dni výživy připravila malý vstup do školního rozhlasu na obou základních školách. Zapojili se také žáci 3. tříd, kteří s pomocí vyučujících vytvořili krásné výkresy, na nichž vylepili zdravá jídla z našeho jídelníčku v měsíci říjnu a poskládali výživovou pyramidu.

21. říjen - Den jablek
Ke dni jablek připravily kuchařky školní jídelny dětem polévku z vaječné jíšky s kukuřicí, kuře ala husa, červené zelí s jablky, houskový knedlík, broskvový ledový čaj, jablko. Strávníci si mohli k obědu vybrat ze čtyř odrůd jablek - Golden delicius, Gala, Šampion, Šampion Reno. A aby rozpoznali, na kterém jablku si právě pochutnávají, byla na výdejním pultu připravena malá prezentace těchto odrůd jablek - fotogalerie.
 
listopad 2015
Vaříme společně se školní jídelnou - fotogalerie

Ve čtvrtek 19.11.2015 vařila naše školní jídelna neapolské špagety. Žáci 7. tříd byli vyzváni, aby vyzkoušeli stejný recept v pracovní výchově – přípravě pokrmů. Nejdříve se musely nakoupit všechny potřebné suroviny, a pak jsme se již dali do práce. Někteří krájeli, jiní vařili a výsledek byl opravdu lahodný. Všem skupinám se jídlo zdařilo, a protože do něj vložili svoji práci, špagety si chválili a nenechali žádné zbytky. Jen nádobí se nám nechtělo umývat, v tom zvítězila školní jídelna s profesionální myčkou. Průběh vaření jsme si nafotili.

 
prosinec 2015
Víme jak správně sladit? - fotogalerie
Vyhodnocení ankety

Žáci šestých, sedmých a devátých tříd ochutnali v prosinci sladký nápoj v několika koncentracích a porovnali sladkost nápoje, který nejčastěji pijí sami a sladkost, která je doporučena.

Cukr v dětském jídelníčku               Kolik kostek cukru obsahují některé potraviny
 
leden 2016
Mangovo-banánové smoothie
 
únor 2016
Jak správně solit?

Ve čtvrtek 25.2.2016 byl oběd v naší jídelně uvařen s množstvím soli doporučeným Státním zdravotním ústavem. Tomu předcházela rozhlasová relace o důležitosti soli pro lidský organismus a také o tom, co způsobuje její nadbytečný příjem. Aktivně se zapojili žáci 2. ročníku. Výsledky jejich práce byly zveřejněny na nástěnce ve vestibulu školy.

Relace o soli       Fotogalerie prací žáků 2. ročníku
Letáky Státního zdravotního ústavu - Přesolené menu     Se solí opatrně     Doporučené množství soli
 
březen 2016
Světový den vody 22.3.2016

Relace ke dni vody